Una bona coca de sant Joan

19/06/2015

Juntament amb la foguera de sant Joan, a casa nostra per aquestes dates celebrem una tradició ben dolça i llaminera: la coca de sant Joan. Diuen els experts que és una evolució del tortell amb ous que es menjava antigament, un dolç de forma rodona que, en el solstici d’estiu, representa un clar culte al sol. Les coques de sant Joan d’avui en dia són més allargades que amples i a Pastisseria Noguera en fem de diferents tipus: la clàssica, amb fruita, la de crema, la de cabell d’àngel i fins i tot de greixons!

Qualsevol coca de sant Joan que veieu a qualsevol de les nostres botigues té les mateixes característiques. És a dir, està feta amb productes de proximitat i de la màxima qualitat: pinyons de la Selva, ametlla Marcona (la millor que hi ha al mercat), llet fresca de La Selvatana i farina de Girona. Per adobar la recepta completa, també s’hi posa, evidentment, ou, sucre, sal, llimona, anís estrellat i l’ingredient secret (que ja no és tant secret): moltes ganes, cura, ofici i dedicació.

Després de tants anys de fer coca de Sant Joan, encara trobem que aquest és un moment molt especial de l’any. Potser és el canvi de la primavera a l’estiu... potser que és un tipus de coca que ens agrada molt compartir... sigui el que sigui, sempre ve de gust acompanyar una mica d’aquesta fantàstica coca de sant Joan amb una copeta de cava, de vi dolç o d’un vi ranci... quina és la vostra combinació preferida?

Bon sant Joan a tots!!

 

La mona de Pasqua

01/04/15

Quan acaba la Setmana Santa i del període de Quaresma... el gran final! La mona de Pàsqua! A Pastisseria Noguera en tenim per triar i remenar, però sabeu d’on ve aquesta tradició?

Els primers registres de la mona de Pàsqua són del S. XV, quan els padrins regalaven un tortell amb tants ous durs amb la closca pintada com anys tenia el fillol o fillola, amb el límit de 12, ja que a 12 anys era quan es feia la primera comunió en aquell temps. El simbolisme de la resurrecció primaveral, expressat a través de l’ou de Pasqua, es pot trobar des del Regne Unit fins a Ucraïna i, per suposat, també a la rica tradició catalana. Al principi les mones eren rodones i amb el temps l’ou va anar agafant protagonisme fins que es va convertir en una peça de xocolata. A partir d’aquí, el virtuosisme de molts pastissers, capaços de fer autèntiques meravelles amb la xocolata, les va convertir en petites obres d’art que fan les delícies de tota la família.

Com podeu veure a les botigues de Pastisseria Noguera, hi ha mones de tots tipus, formes i temàtiques. Com que els seus destinataris són sobretot la mainada, sempre s’hi afegeix un motiu que el faci encara més atractiu... i cada any hi ha una figura que destaca! Un any és en Messi, l’altre Shreck, l’altre Frozen... la qüestió és posar fi a la Setmana Santa d’una manera deliciosa, divertida i buscant una vegada més aquella excusa per gaudir-ho tot plegat amb la família.

 

El tortell de Ram

24/03/15

Quan arriba el diumenge de ram, la cara de la mainada s’il·lumina sobtadament... i no n’hi ha per menys! És el moment que els fillols i les filloles rebin de mans dels seus padrins un dels regals més especials de l’any, el tortell de Ram!

A les botigues de Pastisseria Noguera és un dia molt especial perquè l’esperit familiar que recorre aquesta festa es fa evident i es pot veure perfectament a les cares dels que venen a recollir els tortells. Quin motiu d’orgull més gran hi pot haver que venir a buscar el tortell per al fillol o fillola? I quina il·lusió més gran que venir a recollir-lo amb el padrí? Tots il·lusionats al voltant d’aquest pastís tan típic de casa nostra!

La tradició diu que el tortell de ram és típic de la cuina catalana i occitana, però que és conegut especialment als territoris del bisbat de Girona, és a dir, de Portbou a Arenys de Mar i fins a la Garrotxa i Osona. És sobretot en aquests territoris en què el padrí regala el tortell de ram en aquest diumenge i la padrina regala la mona el diumenge de Pasqua.

Però tots sabem que  hi ha un moment en què els papers es giren! A partir del moment en què el fillol o fillola s’han casat, són aquest els qui han de fer el tortell al seu padrí. Una tradició fantàstica i meravellosa per continuar gaudint de moments inoblidables plegats en familia amb l’excusa d’un tortell que no té la forma d’anella, de cercle, per casualitat. A la Pastisseria Noguera sabem que el que simbolitza i representa és molt especial i molt important per mantenir la tradició de casa nostra i per això en fem d’innovadors, però també els de tota la vida: de briox, de milfulls, de massapà, de nata, de crema, de xocolata, de fruita confitada... quin és el vostre preferit?

 

Els brunyols de Quaresma de Pastisseria Noguera

19/03/15

A Pastisseria Noguera sabem que la penitència de la Quaresma és llarga i dura, però al mateix temps la tradició catalana sempre ens ofereix un petit respir per fer que aquests dies siguin de més bon portar... i els brunyols són un dels petits respirs que ens agraden més!

Diuen que la idea és que són un producte dolç i agradable al gust, però d’aparença tosca i austera. Així podem endolcir les setmanes abans de Setmana Santa sense caure en l’ostentació.

De petits, segur que tots recordem aquells dies en què es matinava molt per començar a fer la massa en un gran bol. Mares, àvies, tietes i la mainada es podien passar hores remenant aquella pasta fins que, ja cap al migdia, arribava el moment de glòria de començar a fregir els brunyols i, tot just sortint de l’oli roent, ensucrar-los. Era un moment premonitori de la Setmana Santa, i amb aquest esperit els continuem fent a la Pastisseria Noguera. La recepta no ha canviat en segles: farina, sucre, sal, ous, llevat, llard i matafaluga. Però el secret està en posar-hi molt ‘carinyo’ i també en les proporcions. Cadascú té les seves, i per això ens encanta aquell altre moment en què els veïns i amics es conviden a provar els brunyols mútuament. Igual que passa amb la ratafia, els brunyols queden diferents a cada casa, i aquesta és l’excusa ideal per anar-ne a provar tants com puguem!

Els brunyols que us preparem a la Pastisseria Noguera són ideals per prendre com a postre o per berenar una mica. Amb què els combinaríeu? També hem descobert que cada casa és un món, però a nosaltres ens agrada acompanyar-los d’una mica de ratafia, de garnatxa, de vi dolç, de moscatell... això també depèn de l’ocasió!

I al final, el gran tema del brunyol: amb forat o sense? Aquí si que hi ha un debat que no s’acaba mai! Els brunyols es fan a molts llocs del món, però encara no s’ha trobat la resposta defintiva. I sincerament, a Pastisseria Noguera esperem que continuï així durant molts anys. Mentrestant, això si, esperem que continueu disfrutant dels nostres brunyols!

10è concurs de Temps de Flors de Girona

16/05/2014

Noguera pastissers, enguany ha preparat l'aparador per al 10è concurs de Temps de Flors de Girona.

El lliurament dels premis es farà al Centre Cultural La Mercè el diumenge 18 de maig de 2014, a les set de la tarda.

Esperem que el nostre aparador us agradi!

La Selva mira cap a l'Àfrica

3/6/13

Un empresari de Vilobí d'Onyar ja ha obert dues fleques i una pastisseria a Gàmbia amb un soci del país que va aprendre a fer pa a l'establiment que té al poble selvatà.

Va ser el primer empresari de la comarca a engegar un negoci al país subsaharià i al juliol l'acompanyarà una expedició de cinc empreses més que s'hi volen instal·lar.

Ismaila Trawally no volia feina, perquè ja en tenia, però volia aprendre a fer pa per muntar una fleca.

La iniciativa de Noguera ha permès crear més de seixanta llocs de treball a Gàmbia

 

El mes de juliol un grup d'empreses de la comarca de la Selva faran un viatge a Gàmbia per veure de primera mà quines possibilitats d'inversió i creixement tenen en aquest país subsaharià. La llavor d'aquesta aventura va néixer a la fleca pastisseria Noguera de Vilobí d'Onyar. Toni Noguera, el seu propietari i el primer que s'ha obert camí a Gàmbia, recorda que, ara fa cinc anys, va entrar a la fleca “un noi moreno” que volia aprendre a fer pa. L'home, Ismaila Trawally, no demanava que li paguessin res, ni tan sols volia feina, perquè ja en tenia, però tenia al cap aprendre a fer pa perquè volia tornar un dia al seu país i obrir una fleca. I així va començar una relació entre el flequer i Trawally, que es va anar transformant, recorden Noguera i la seva dona, Maria Bosch, de simple mestre-aprenent a amistat. “Li vam dir que el pa s'aprenia a fer a còpia de treballar, li vam dir els horaris que fèiem, i ell sempre que podia venia”, recorda Bosch. Al cap d'un any i mig, les dues famílies (Trawally tenia també la seva dona a Vilobí) ja havien fet força amistat, i el gambià va proposar als pastissers que l'acompanyessin a Gàmbia. “Volia que l'aconselléssim per veure on podia obrir una fleca; ell treballava aquí, però tenia clar que el seu futur era a Gàmbia”, explica Noguera.

Massa car per fer-ho sol

Així que el febrer del 2010 Noguera i Bosch van agafar el primer de molts futurs vols a Gàmbia. Abans, però, el pastisser havia fet càlculs del que costaria obrir un forn amb maquinària de segona mà. A Sukuta, prop de la ciutat de Serrekunda, van trobar unes naus que reunien les condicions necessàries per obrir el negoci. Però la inversió inicial era un obstacle molt gran. La parella de gambians no havia aconseguit, ni de bon tros, estalviar prou per comprar la maquinària necessària. “Per a ell era impossible obrir-ho sol, i jo hi vaig veure possibilitats de negoci, i vaig decidir ajudar-lo a comprar el forn”, explica Noguera. Trawally hi va posar el que tenia, i Noguera va invertir el que faltava (de fet, la majoria del capital) per poder engegar el negoci entre tots dos. “Si vols, et faré de soci –li va proposar Noguera–; nosaltres equipem la fleca i tu ho tires endavant”, recorda que li va proposar Toni Noguera. La fleca Trawally's Bakery and Pastry es va inaugurar el juliol següent (quatre mesos després del primer viatge dels Noguera), i va ser tot un esdeveniment social a la zona. No només va ser una experiència empresarial. És fàcil concloure, parlant amb els pastissers vilobinencs, que l'experiència els ha servit per fer llaços d'amistat a Gàmbia, i estan tan engrescats amb el país i la seva gent, que Toni Noguera ha fet xerrades amb empresaris de la Selva per animar-los a obrir negocis allà, fet que serviria no només per obrir nous mercats, sinó per ajudar també famílies que volen treballar i millorar les seves condicions de vida però no saben com començar. Aquesta visió ha fet que, recentment, el Consell Comarcal de la Selva hagi inclòs Noguera Pastissers entre el grup d'empresaris de la Selva amb bones pràctiques empresarials, concretament en l'apartat de “responsabilitat social” (en va distingir 32 en diversos apartats). El Consell destaca que ha permès generar més de 60 llocs de treball a Gàmbia, i engrescar altres empreses catalanes per generar nous projectes empresarials “que serveixin per millorar la qualitat de vida de les persones que hi viuen”.

Dues fleques i una pastisseria

Des de llavors, Noguera i la seva dona han viatjat molts cops a Gàmbia (ell hi va tres cops l'any com a mínim), i ja hi han obert una segona fleca i una pastisseria. El negoci a Gàmbia el porten Trawally i la seva dona, Kaddy Sonko, que de fet quan vivia a Vilobí, com que no trobava feina, va decidir formar-se fent un curset d'administració d'empreses, i ara porta els números del negoci.

No tot va ser bufar i fer ampolles, però. Noguera explica que hi havia diferències molt grans fins i tot en la manera de fer pa i, a més, talls d'electricitat amb dies sencers sense llum. A més, el govern fixa el límit màxim del preu del pa, i poc després d'engegar la primera fleca, el preu del cereal es va disparar: la farina era caríssima, i el preu del pa no es podia apujar. Els flequers i pastissers van aconseguir pressionar el govern gambià perquè els deixés incrementar el preu del pa, però llavors els que es van queixar van ser els repartidors, que, malgrat no tenir més despesa (fan el repartiment del pa en bicicleta), reclamaven més comissió. L'aventura, però, lluny de desanimar Noguera, el va esperonar no només a continuar els llaços d'amistat i empresarials a Gàmbia, sinó a animar altres empreses selvatanes. La seva experiència ha servit perquè una altra empresa de Vilobí, Construccions Busquets, ja hi estigui treballant, des de fa poc més d'un any, per donar cobertura tècnica i material per fer instal·lacions d'aigua als pobles. En aquesta empresa, batejada amb el nom de Waterpoint, també s'ha ajuntat amb Noguera. Un altre pas que ha fet Noguera és posar-se en contacte amb un institut de formació professional de Girona on hi ha molta presència d'alumnes d'origen subsaharià. “Als nois gambians que vulguin tornar al seu país els donarem feina, si podem. De moment, ja hem contractat dos lampistes que han sortit de l'escola i ja són a Gàmbia”, explica Toni Noguera. Al juliol seran cinc empreses més de la Selva que aniran a Gàmbia. L'aventura selvatana continua.

 

(font: Diari de Girona)

 

Mones de Pasqua amb gust a literatura

1/4/13

Una pastisseria gironina incorpora llibres per a infants i joves a aquest dolç tradicional per fomentar la lectura

GIRONA | ACN Les mones de Pasqua tenen, a partir d'ara, gust a literatura. La pastisseria gironina 'Noguera' ha incorporat llibres per a infants i joves a aquest dolç tradicional de Setmana Santa amb l'objectiu de fomentar la lectura entre els més petits. Un 40% de les 300 mones que cada any surten del seu obrador arraconaran les figuretes i oferiran als padrins la possibilitat de regalar històries als fillols (a més de xocolata). Els llibres tenen dos noms propis: l'escriptora Dolors Garcia i Cornellà i l'editorial gironina 'Pedra de Toc'. Aquestes mones literàries costen entre 35 i 50 euros i a més, passat Pasqua, els infants i joves que les rebin tindran la possibilitat de tenir els llibres signats pels autors.

La pastisseria 'Noguera' ha decidit unir dos gustos aquesta Setmana Santa: el de la xocolata amb el de la lectura. De les 300 mones que sortiran del seu obrador, unes 120 no s'adornaran amb les figueretes infantils que solen atraure els ulls dels més menuts. En comptes d'això, l'ou de xocolata s'acompanyarà d'un llibre, amb l'objectiu de fomentar la lectura entre la quitxalla i el jovent.

Els padrins en tindran per triar i remenar. I és que la pastisseria s'ha posat en contacte amb l'editorial 'Pedra de Toc', amb seu a Fornells de la Selva, i amb l'escriptora gironina de relats juvenils Dolors Garcia i Cornellà. D'aquesta manera, els llibres amb què s'acompanyen les Mones de Pasqua abasten edats compreses entre els 3 i els 12 anys.

'Peripècies d'un rescat', 'Les ànimes de Terramorta', 'Contes d'estar per casa' i 'S'acosta un front fred que deixarà neu a cotes baixes' són els títols que ha escollit Cornellà per al jovent. Per la seva banda, 'Pedra de Toc' aporta a aquestes mones literàries llibres dirigits als més menuts. Entre aquests n'hi ha, fins i tot, en anglès (com 'The wood' o 'The frog and the butterfly').

"Ho trobo una idea molt bona, perquè permet ajuntar la tradició de la mona de Pasqua amb la cultura, i en certa manera també és un avanç del Sant Jordi", explica Dolors Garcia i Cornellà.

Els preus d'aquestes mones oscil·len entre els 35 i els 50 euros (depenent de la mida de l'ou de xocolata i del llibre que s'esculli). A més, la pastisseria 'Noguera' també ofereix als fillols que les rebin la possibilitat de tenir el relat signat pels autors. La pastisseria compta amb botigues a Girona, Vilobí d'Onyar i Riudellots de la Selva.

 

(font: Diari de Girona)

 

El tortell de Reis també s'apunta a la independència

23/12/12

La pastisseria Noguera crea un tortell artesà on les figures dels tres Reis d'Orient porten una estelada a l'esquena pintada a mà

La pastisseria gironina Noguera, amb seu a Vilobí d'Onyar, s'ha inspirat en la situació actual que viu Catalunya i ho ha plasmat en els tradicionals tortells de Reis. El resultat és que les figures dels tres reis d'Orient han canviat les seves típiques capes per banderes estelades a la seva esquena. Són els 'Tres Reis d'Orient independentistes', que es poden trobar a qualsevol de les pastisseries Noguera de Girona, Vilobí d'Onyar o Riudellots. Les tres figures - que són úniques- estan fetes i pintades a mà i els tortells, totalment artesanals, estan amassats amb 'Farina de Girona', fruita confitada de Brunyola (Selva) i productes de les comarques gironines.

 

Aquest Nadal, els gironins que agafin un tall de tortell de Reis pot ser que s'emportin una sorpresa doble. D'una banda, si la sort els ha acompanyat, tindran la figureta i, a més, pot ser que aquest rei porti una estelada en comptes de la típica capa.

 

Enguany, la pastisseria Noguera - que té seu a Vilobí d'Onyar i també té botigues a Girona i Riudellots de la Selva- s'ha inspirat en el procés independentista que travessa Catalunya per transformar un típic dolç nadalenc. La idea va néixer després que el cap de la pastisseria, Antoni Noguera, visités la fira 'Expohogar' de Barcelona i trobés una empresa dedicada al món dels pessebres. "Cada any intento buscar el Rei més bonic i, aquest Nadal, hem trobat les figuretes perfectes" assegura Noguera. Tot i que el pastisser, en un principi, va pensar en el Barça com a motiu d'aquest Nadal, la manifestació de la Diada el va fer decidir-se finalment per recrear l'onada independentista que viu Catalunya.

 

"No buscàvem ni busquem reivindicacions polítiques generals, sinó que només pensem que és el moment adequat per fer-ho", subratlla Noguera. Les tres figures, perfectament dibuixades, estan fetes i pintades a mà. A més, els tres Reis d'Orient llueixen una capa guardina amb una bandera estelada. "De moment ja tenim diverses reserves. Els ciutadans troben el tortell molt original", comenta el cap de la pastisseria Noguera. Des d'aquesta firma tenen previst amassar un miler de tortells que, com sempre, estaran farcits de massapà, nata, crema o trufa.

 

A més - seguinit la línia de l'empresa- tots els tortells d'aquest 2012 estan fets amb productes de les comarques gironines tals com la 'Farina de Girona', fruita confitada de Brunyola o Vilobí d'Onyar i fruits secs de les comarques gironines. 'Independentment de tot a can Noguera tens un bon tortell de Reis' o 'Els Reis ja han decidit que volen un tortell propi' són els dos eslògans que s'han empescat els de la pastisseria gironina per promoure el dolç. "Oferirem les figures tradicionals per aquells que no vulguin els reis independentistes. Tothom pot triar" ha ressaltat Noguera.

 

Per aquells que s'enamorin de les figuretes, no han de patir. Tot i que només hi hagi una figura a l'interior del tortell, la casa Noguera té previst entregar el conjunt dels tres reis mags perquè pugin completar aquesta col·lecció única i original.

 

(font: AraGirona)

 

Plaça Nova, 9 · 972 47 30 32 · Vilobí d'Onyar

Ronda Ferran Puig, 31 · 972 21 90 87 · Girona

Carrer l'Estació, 17-19 · 972 47 84 96 · Riudellots de la Selva

Avinguda Girona, 9 . 972 42 97 41 . Sant Gregori

Avinguda Sant Narcís, 98 . 972 29 60 82 . Sant Narcís

C/Pare Coll, 24 · 972 23 45 14 · Girona

C/Salvador Espriu, 2 · 972 85 80 59 · Maçanet de la Selva

C/Migdia, 8 · 972 60 54 00 · Girona